CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Life

Thursday, September 8, 2011

citer raya postpone dulu..citer masuk spital dulu

As salam....

Alhamdulillah.....rasa dapat bernafas untuk kali kedua, syukur dan sujud pada Mu Ya Allah kerana telah permudahkan urusanku hari ni. Sangat berdebar pada mulanya sebab first time akan menghadapi pembedahan. Walaupun bukanlah yang major, tapi tetap berdebar tahap dewa.Mulanya nak bercerita tentang raya yang superb itew,,tapi rasanya mahu bercerita tentang pengalaman "operation" ini dahulu. Takut bila dah malas, memang takkan tulis dah kat sini. Untuk pengetahuan semua, saya telah menjalani Minor operation untuk buang IUCD. Kenapa sampai kena bedah..itu panjang sangat untuk diceritakan. *sigh*. Anggaplah itu dugaan untuk dapat baby baru.

Tiba di Hospital Serdang lebih kurang 7.15 pagi . Kena tunggu depan  Wad "Daycare" untuk register. Malam sebelumnya, saya diarahkan puasa sebab akan dibius. Lebih kurang 7.30 pagi wad daycare dibuka. lebih kurang kul 9.00 saya dipanggil masuk ke wad untuk tukar pakaian dan mendengar prosedur ringkas sebelum pembedahan bermula. Takut memang sangat takut, Macam2 pikir tapi cuba calmkan diri sebab encik suami setia di sisi. Mula2 nurse datang amik tekanan darah, ok normal. Pastu datang Dr Ain yang sangat humble menerangkan prosedur yang akan saya jalani lepas ni. lepas Dr Ain, sorang lagi Dr yang merupakan pakar bius menerangkan juga prosedur bius yang dia akan jalankan pada saya. saya akan dibius keseluruhan tapi dalam tempoh yang pendek sebab mengikutnya proses tu sangat sekejap. Masa der bagi peluang bertanya, memang banyak yang saya tanya. Ape risikonya?kalau jadi camni caner..tapi Dr tu tetap tersenyum layan karenah saya. Takutlah jugak kalau tiba2 ada komplikasi ketika pembedahan. Dah lah rasa sedih sangat setiap kali tengok muka encik suami. Manalah tahu takkan jumpa lagi lepas ni. yer, saya seorang yang cengeng.



Mula2 masuk wad

tengah berdebar tapi still nk amik gambar

tangan dicucuk ....sakitt dan sengal


Seterusnya, tangan saya dicucuk jarum untuk dimasukkan ubat. Masa ni tuhan jer tahu betapa cuaknyer bila Dr tus dok masuk dan tarik jarum tu sebab tak jumpa urat. Encik suami pun terkedu sebab banyak sangat cubaan nak masukkan jarum tus. Dahlah setengah jengkal panjangnya jarum tus....Lepas masuk jarum tu, saya diarahkan berjalan untuk masuk ke operation room. Sampai kat pintu depan operation room, dah ada katil tengah tgu . Masa ni, nurse dah sebok tanya saya kenapa pakai IUD kenapa tak try pakai family planning yang len...hapekah?bukannya aku tahu aku nak jadi gini kan. So aku senyum jer dari terus melayan. Baik aku layan berdebar aku ni. Lepas ditolak masuk ke dewan bedah...debaran makin kuat. Rasa nak berlari keluar dan ajak encik suami balik. Tapi memang takleh nak patah balik dah. Memang suasana dalam dewan bedah tu macam dalam citer yang kita selalu tengok. Ada lampu besar der tus.Bibir tak putus2 membaca ayat2 Al -Quran yang termampu. Bila dia tekupkan hidung saya dengan bius...memang saya dah jadi terawang2. siling dah nampak macam berdouble. Selepas Dr suh saya berselawat dan mengucap kalimah syahadah....akhirnya semuanya gelap. Last saya terdengar Dr dan nurse tu dok berborak pasai raya..lepas tu saya dah tak ingat ape2.

Sedar2...saya dengar nama saya dipanggil. Terus saya tanya dah buang ker. Mereka jawab semuanya dah settle. Rasa lega sebab semuanya berakhir dengan baik. Saya masih mampu bernafas.selepas tu saya dihantar semula ke tempat recover dulu sebelum ditolak masuk semula ke wad. Encik suami dah setia tgu saya di wad. Lega bila boleh menatap wajahnyer kembali. Perkara pertama yang saya suh encik suami buat ialah amik gambar, sebab saya tak mau terlepas satu pun saat2 yang tak boleh dilupakan ini dalam hidup.Terima kasih encik suami sebab layan puan isterinya yang gila bergambar. Kepala still rasa weng, tapi rasa sangat tenang. 

beberapa minit lepas keluar daripada bilik pembedahan....syukur

terima call dari bonda yang tak putus mendoakan saya dari jauh....sedih..

Lebih kurang kul 3 petang saya dibenarkan pulang ke rumah. Alhamdulilah, so far takder komplikasi. Tapi pengalaman ini sangat berharga dan tak mungkin akan dilupakan sampai bila. Lepas ni insya-Allah, takkan pakai dah IUD. Pulun untuk dapat baby...hehe...amin. Moga dapat baby dalam masa terdekat ni. Tak sabarrr....







6 comments:

iJa adaMaYra said...

Alhamdulillah, finally semuanye selamat. I pray the best 4 u, wan. Cpt2 dpt adik fawwaz ye ;)

NURULHANIF said...

syukur kak wan dah selamat semuanya.. chaiyok2.. berusaha dengan gigih yea.. hehe

MAMAFAWWAZ said...

ija:thanks ek...amin...moga cepat dapat baby
Nurul:terima kasih kerana turut mendoakan...

anata said...

kak wan,alhamdulillah semua okay..u know what,nina nanges ms baca ur entri..ntah la,touched dgn pengorbanan seorang ibu...
i know u r strong to face all tis...nina doakan cpat dpt adik utk fawwaz ^_^

MAMAFAWWAZ said...

nina:doakan kak wan cepat dapat baby...memang dah rindu nak dengar suara baby dalam family kami...............

{{ Liza Othman }} said...

syukur semua ok.
aku tak terfikir nk guna iud pun sebelum ni sebab takuuuttt laa..
lepas kes ko ni lagi lee takoott =D
ok, semoga kami cepat2 dengar berita gumbira fawwaz nk dpt adek ok.. jgn sorok2 naa =D